Bewoners Melkhuis bezetten Melkhuis


“Wij zien onszelf als een radicaal gematigde afsplitsing
van de Nieuwe Universiteit Nijmegen.”
stellen de bezetters.

IMG_20150303_131139
“Studenten aller steden verenigt u!”
Zo klinkt de oproep door heel Nederland. Na de bezetting van het Bungehuis is nu het Maagdenhuis “toegeëigend”. In universiteitssteden als Delft en Groningen klonk eerder al steun voor de bezetters van het Maagdenhuis. Aanstaande woensdag zullen tijdens de landelijke actiedag de prostesten aan de Universiteit van Amsterdam landelijk worden uitgerold. Dat besluit werd zondagmiddag genomen op een zogenoemde nationale vergadering die studenten uit verscheidene studentensteden bijeenbracht. Mogelijk komt er ook een docentenstaking. Docenten van de UvA en de VU bespreken donderdag met vertegenwoordigers van de vakbonden plannen om in actie te komen tegen het toenemende aantal flexcontracten. “We beleven een academische lente”, zei Jarmo Berkhout (22), student filosofie en een van de initiatiefnemers van de actiegroep Humanities Rally, zondagmiddag in het Maagdenhuis.

Een spook waart door Nederland – het spook van het studentenprotest. Zo ook in Nijmegen. Daarvan getuigt de, vandaag begonnen, bezetting van het Melkhuis. Het Melkhuis huisvest al sinds 1981 niet langer de faculteit der Wijsbegeerte van de Radboud Universiteit Nijmegen maar wordt nu bezet door haar bewoners.
De bewoners van het Melkhuis nemen hun actie uiterst serieus. “We weigeren dit pand te verlaten voor het college van bestuur met al onze eisen akkoord gaat,” zo verklaren de bezetters. Hun eisen zijn niet mis. Ten eerste strijden ze onder het motto “Geen kutsmaak zonder inspraak” voor verregaande democratisering van de Refter. Niet alleen het matig samengestelde menu blijkt een doorn in het oog van de Melkhuisbewoners te zijn. Ook de paternalistische teksten boven de afruimband en de astronomische kosten van de zakjes saus roepen een storm van kritiek op. “De stufi wordt afgeschaft maar een zakje mayo kost gerust veertig cent. Dat valt toch niet met elkaar te rijmen!” stelt Oud. Een ander heikel punt zijn de automatisch doortrekkende urinoirs. Zo vertelt Van der Werf dat ze tijdens één plasbeurt vaak wel drie keer doortrekken. “Soms gaan ze zelfs al af voor ik überhaupt alles in paraatheid heb gebracht. En dat in deze tijden van bezuinigingen, het is een schande.” Het moge duidelijk zijn. De bezetters hebben een zwaar eisenpakket en vinden hun bittere strijd zeer gerechtvaardigd.

Daarvan getuigt ook de uitstekende voorbereiding van de bezetting. Vrijwel alle bewoners van het Melkhuis hebben zich met de actie solidair verklaard. Alleen de heer Wevers heeft het te druk met zijn tweewekelijkse skivakanties om deel te nemen aan de strijd. De bewoners zijn van plan ook ’s nachts en in het weekend enkele bezetters in het pand te hebben. Om dat te faciliteren zijn de nodige maatregelen getroffen. Het pand is voorzien van een provisorische douchgelegenheid en een rudimentaire keuken. Er is zelfs een systeem in het leven geroepen om de studenten te verzekeren van de noodzakelijke hoeveelheid bier om hun strijd vol te houden.

Hoewel de Melkhuisbewoners hun actie nu al als een succes omschrijven is hulp altijd welkom. “We verwachten op korte termijn steunbetuigingen van bezetters van over de hele wereld. Met name naar de humanitaire konvooien uit het oosten kijken we reikhalzend uit. Er is vooral grote behoefte aan gin en tonic.” verklaart Te Hennepe. De studenten maken zich op voor een langdurige bezetting. Hoewel er vanuit de universiteit nog niemand gereageerd heeft op de actie gaan de bezetters goed gemutst de eerste nacht in.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *