De klokken horen luiden..


Diep in de woestijn, ter hoogte van de mystieke stad ‘’Azraq Ash Shishan’’ treffen wij een zonderlinge man aan. Hij draagt een Jalaba versierd met felle blauwe kralen, en had een lange rossige baard die inmiddels de hoogte van zijn tepels had bereikt. Dit avontuur begon welgeteld 23 zonsopkomsten geleden; In de badhuizen van Tafilah kreeg Ali,  onder de invloed van opiumdampen, een visioen. In het visioen sprak de heilige Mohammed vrede zij met hem de volgende woorden: ‘’Vindt de klok en u zal beloond worden met 20 kamelen, een harem bestaande uit 50 maagden en bovenal; de beste opium waar zelfs de Iraanse Sjah Kavad de tweede zijn neus bij zou ophalen. Wees wel snel, want de klok tikt immer door!

Het was vooral het vooruitzicht van de opium wat Ali ertoe deed zetten zijn harem en 12 kinderen gedag te zeggen en zijn zoektocht te beginnen. Ali maakte er geen geheim van dat hij met enige regelmaat opium rookte. Voor hem was het geen gevaarlijk genotsmiddel, maar een manier om het grotere, het mooiere, de waarheid te bereiken. Ali was er heilig van overtuigd dat het onmogelijk was de waarheid te bereiken zonder het verstand uit te schakelen, en liep dan ook vaak onder de invloed rond.

Deze mooie tijden lagen nu echter al ver achter hem, zijn huidige omgeving bestond uit vooral veel zand, met af en toe een kleine oase; Lees: ‘’Fata Morgana’’. Ook waaide het zo hard dat zijn Jalaba hem niet kon beschermen tegen al het zand, en een grote bron van ergernis was dan ook het zand dat overal zat. ‘’Godzijdank dat ik besneden bent’’ dacht Ali…    Mijn voorouders, de druïden van Nablus hadden al door dat het ruige woestijn bestaan vrij onverenigbaar was met het hebben van een voorhuid. Een andere ergernis was de droogte en de hitte. Ali was al een tijd onderweg en als hij naar het landschap om zich heen keek leek het wel alsof hij op precies dezelfde plek was als een week geleden. ‘’Ach was ik maar een kameel’’ dacht Ali af en toe. Met twee van de grote bulten op mijn rug zou ik nooit dorst hebben!

Plots doemde er in de verte een gele paal op. Ali kwam dichterbij en constateerde dat het een ANWB-praatpaal was waarmee hij contact kon leggen met het magische orakel van Achaemenes van Babylonië. Hij gooide er zoals aangegeven 1 sjekkel in en nadat hij binnensmonds vloekte gezien het feit dat hiermee het voortbestaan van het jodendom financierde, legde Ali zijn oor bij het vervallen luidsprekertje van de paal. Plots viel hem het witte kleine bordje naast de paal op: ‘’Alleen voor moslims’’ stond er. Ali citeerde Al Fatiya, de eerste soera van de Koran. En het magische orakel van Achaemenes van Babylonië constateerde voldaan dat het hier toch echt een moslim betreft. ‘’Beste heer Achaemenes’’. ‘’U heeft het woord’’ onderbrak een schrille stem. Ali keek verbaasd; dankuwel voor het woord mijnheer Achaemenes, geachte mijnheer Achaemenes.

‘’Ik loop hier al zo lang door de woestijn, te zoeken en te zoeken. En de klok, die tikt maar door. En ik ben zo dorstig mijnheer Achaemenes, en ik heb al weken niet meer kunnen waterpijpen.’’ Het orakel sprak: ‘’Alleen de sterksten zullen overleven, een tocht als deze is niet bestemd voor miemelaars. Zoekt en gij zult vinden’’ ‘’Hier heb ik echt geen moer aan’’ dacht Ali. ‘’Alstublieft mijnheer, waar vind ik de tempel?’’ Even dacht Ali dat hij zijn doekoes had vergooid maar toen antwoorde het mirakel: ‘’ Bij de tweede fata morgana rechtsaf’’

Het mirakel had gelijk… Ali bereikte de tempel en liep de grote trap op. De muren waren bedekt met oude Perzische tapijten. Een zoete geur betrad zijn neus, wierook? Een oud uitziende man met grijze haren en wat rode oogjes kwam op hem af geslopen. Hij stelde zich voor als de klokkendokter, hij zou Ali opnemen in de tempel en hem bijstaan met zijn zoektocht. Hij was een gepassioneerd man die als missie had om alle klokken ter wereld gelijk te stellen. Dit ging niet zomaar, gelukkig beschikte de klokkendokter over genoeg uit Afrika geïmporteerde slaven om dit proces te versnellen. Ali kon zich echter niet vinden in het personeelsbeleid van de klokkendokter, maakte hem uit voor neokoloniale racist en ging terug naar huis.

VSFSW